Розбираємося з ПАР (поверхнево-активні речовини)

Поверхнево-активні речовини (ПАР) є основою будь-якого миючого засобу – шампуню, рідкого мила, прального гелю і т.д .. Їх пряме призначення – розчиняти жири, наприклад, при пранні білизни або митті посуду. Звідси, їх основна небезпека для людини – вони впливають на захисний бар’єр шкіри, а саме – вбудовуються в ліпідні пласти, порушують їх структуру та розбивають на окремі мікрокраплі.Таким чином це забезпечує проникнення в шкіру хімічних компонентів, підвищує чутливість та вразливість шкіри рук, голови, тіла. Деякі, особливо агресивні ПАР, можуть руйнувати структуру захисного бар’єру шкіри на тривалий час.Згідно з хімічною природою ПАР, розчинні у воді, діляться на чотири великі класи:1) аніонні ПАР – у водному розчині розпадаються з утвореннямнегативно заряджених іонів, найбільш токсичні і жорсткі ПАР, дають потужну піну. Основними представниками АПАВ є: SLS – лаурилсульфат натрію, магнію, амонію або ТЕА.2) катіонні ПАР – у водному розчині розпадаються з утвореннямпозитивно заряджених іонів, менш токсичні.3) амфотерні ПАР – у водному розчині, в залежності від рН середовища, можутьпроявляти катіонні (в кислому середовищі рН <7) або аніонні (в лужномусередовищі рН> 7) властивості, в основному не токсичні. Такі ПАР забезпечують практично ідеальне очищення і майже не впливають на захисний бар’єр шкіри.4) неіоногенні ПАР – у водному розчині не утворюють іонів, і вони набагато м’якше впливають на шкіру. Але у неіногенних ПАР є головний для споживача недолік: вони практично не піняться. Споживачі не звикли до органічної побутової хімії і часто мислять стереотипно: багато піни = добре миє і надовго вистачає; мало піни = неякісний продукт.Кілька слів про натуральні ПАРЗа своєю «природністю» на першому місці стоять «зелені» емульгатори останнього покоління – складні похідні цукрів, амінокислот і рослинного гліцерину. Вони максимально подібні до природних субстанцій, що містяться в шкірі, а за хімічним складом на 100% відповідають природним похідним рослинних та тваринних жирів.Наприклад, молекула одного з найпоширеніших ПАР рослинного походження складається з жирної кислоти кокосового масла ( «коко-оїл») і глутамінової амінокислоти, яку одержують в промисловості шляхом мікробіологічного синтезу: ферментацією з використанням глюкози з крохмалю, очерету або цукрового буряка. Такий ПАР вибірково розчиняє виділене шкірне сало, не зачіпаючи захисний ліпідний бар’єр. Не утворює міцного іонного зв’язку з кератином і легко змивається. Важливо, що він  володіє властивістю десорбції аніоногенних ПАР (того ж SLS, наприклад) з рогового шару, захищаючи таким чином ліпідний бар’єр. Біорозкладання ПАР проходить швидко – на 90% за 28 днів – розпадається в природі під дією бактерій, не утворюючи токсичних продуктів.У продуктах millio ми використовуємо ПАР, отримані з жирних кислот кокосової, мигдальної, оливкової олії та масла виноградних кісточок.

1 відповісті

Коментувати


Додати коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *